高考英语语法填空单句专项训练100题(含答案+详细考点解析)

2025-10-14 11:22 来源: 文化之窗 本文影响了:101人

1. He is looking forward to ______ (receive) a letter from his pen pal.

答案:receiving
考点:非谓语动词(固定搭配)。“look forward to”中“to”是介词,后接动名词(doing)。

2. It is necessary for us ______ (learn) English well in the modern society.

答案:to learn
考点:非谓语动词(固定句型)。“It is + 形容词 + for sb. to do sth.”,it作形式主语,真正主语是不定式(to do)。

3. The girl ______ (wear) a red dress is my younger sister.

答案:wearing
考点:非谓语动词(现在分词作定语)。“wear”与逻辑主语“the girl”是主动关系,用现在分词表“正在穿”的状态。

4. By the time we arrived at the station, the train ______ (leave).

答案:had left
考点:时态(过去完成时)。“by the time + 过去时从句”,主句用过去完成时(had done),表“过去的过去”。

5. This is the house ______ my grandfather lived ten years ago.

答案:where
考点:定语从句。先行词“the house”在从句中作地点状语,用关系副词where(= in which)。

6. His suggestion ______ we should hold a meeting tomorrow is reasonable.

答案:that
考点:同位语从句。“suggestion”后接同位语从句,解释内容,用that引导(不可省略)。

7. Many trees ______ (plant) in our school last spring.

答案:were planted
考点:语态(一般过去时的被动)。“trees”与“plant”是被动关系,时间状语“last spring”用一般过去时,主语复数,故用were planted。

8. I don’t know if he ______ (come) tomorrow. If he comes, I will tell you.

答案:will come
考点:时态(宾语从句 vs 条件句)。前半句“if”表“是否”,引导宾语从句,“tomorrow”用一般将来时;后半句“if”表“如果”,用“主将从现”。

9. The more you practice, the ______ (good) your English will be.

答案:better
考点:形容词比较级(固定结构)。“the + 比较级,the + 比较级”表“越……越……”,good的比较级是better。

10. It’s kind of you ______ (help) me with my homework.

答案:to help
考点:非谓语动词(固定句型)。“It is + 形容词 + of sb. to do sth.”,形容词描述人的品质时,用of,后接不定式。

11. She asked me what I ______ (do) at 8 o’clock last night.

答案:was doing
考点:时态(过去进行时)。“at 8 o’clock last night”是过去具体时间点,表“当时正在做”,用过去进行时(was/were doing),主语I用was。

12. The film ______ we saw last night was very interesting.

答案:that/which
考点:定语从句。先行词“the film”在从句中作宾语,可用关系代词that/which(可省略)。

13. He has worked in this company since he ______ (graduate) from college.

答案:graduated
考点:时态(since引导的从句)。“since”后接一般过去时从句,主句用现在完成时,graduate的过去式是graduated。

14. ______ (study) hard, and you will make great progress.

答案:Study
考点:祈使句。“祈使句 + and + 陈述句”结构,祈使句以动词原形开头。

15. The problem is too difficult for me ______ (solve).

答案:to solve

考点:非谓语动词(固定结构)。“too + 形容词 + for sb. to do sth.”表“太……以至于不能……”,用不定式。

16. My mother told me that light ______ (travel) faster than sound.

答案:travels

考点:时态(宾语从句中的客观真理)。宾语从句表客观真理时,用一般现在时,不受主句过去时影响;light是不可数名词,谓语用第三人称单数travels。

17. A new school ______ (build) in our neighborhood next year.

答案:will be built

考点:语态(一般将来时的被动)。“next year”用一般将来时,“school”与“build”是被动关系,故用will be built。

18. ______ (be) there any water in the bottle?

答案:Is

考点:主谓一致。“water”是不可数名词,be动词用is;句首首字母大写。

19. He speaks English as ______ (fluent) as his English teacher.

答案:fluently

考点:副词原级。“as + 副词原级 + as”修饰动词“speaks”,fluent的副词是fluently。

20. I wish I ______ (can) fly like a bird.

答案:could

考点:虚拟语气(wish从句)。wish表“难以实现的愿望”,从句用过去式,can的过去式是could。

21. The man ______ is talking to our headmaster is my father.

答案:who/that

考点:定语从句。先行词“the man”在从句中作主语,用关系代词who/that(不可省略)。

22. By the end of this year, we ______ (complete) the project.

答案:will have completed

考点:时态(将来完成时)。“by the end of this year”表“到今年年底(将来时间)”,用将来完成时(will have done)。

23. It is reported that the temperature ______ (drop) by 5℃ tomorrow.

答案:will drop

考点:时态(宾语从句)。“tomorrow”表将来,宾语从句用一般将来时(will do)。

24. She spent two hours ______ (read) the novel yesterday.

答案:reading

考点:非谓语动词(固定搭配)。“spend + 时间 + (in) doing sth.”,in可省略,后接动名词。

25. The reason ______ he was late is that he missed the early bus.

答案:why

考点:定语从句。先行词“the reason”在从句中作原因状语,用关系副词why(= for which)。

26. ______ (not play) computer games too much, or it will harm your eyes.

答案:Don’t play

考点:祈使句的否定式。祈使句否定以“Don’t + 动词原形”开头。

27. This is one of the most interesting books ______ I have ever read.

答案:that

考点:定语从句。先行词被“one of the most”最高级修饰,关系代词只能用that(不可省略)。

28. He suggested ______ (go) to the park for a picnic this weekend.

答案:going

考点:非谓语动词(固定搭配)。“suggest”表“建议”时,后接动名词(doing),不接不定式。

29. The little boy is afraid of ______ (be) alone at home.

答案:being

考点:非谓语动词(固定搭配)。“be afraid of”中“of”是介词,后接动名词(being)。

30. If I ______ (be) you, I would take the chance.

答案:were

考点:虚拟语气(非真实条件句)。表与现在事实相反,从句用“if + 主语 + were/过去式”,主语I用were(不用was)。

31. The meeting ______ (hold) next Monday will be very important.

答案:to be held

考点:非谓语动词(不定式作定语)。“meeting”与“hold”是被动关系,“next Monday”表将来,用“to be + 过去分词”表“将要被举行”。

32. I don’t remember ______ (meet) him before.

答案:meeting

考点:非谓语动词(remember的用法)。“remember doing sth.”表“记得做过某事”;“remember to do”表“记得要做某事”,结合“before”用meeting。

33. The number of people who speak Chinese ______ (be) very large.

答案:is

考点:主谓一致。“the number of + 复数名词”表“……的数量”,作主语时谓语用单数;“a number of”表“许多”,谓语用复数。

34. He told me that he ______ (visit) Beijing the next month.

答案:would visit

考点:时态(宾语从句的时态一致)。主句“told”是过去时,从句“next month”表“过去的将来”,用过去将来时(would do)。

35. ______ (give) more time, we could have finished the work better.

答案:Given

考点:非谓语动词(过去分词作状语)。逻辑主语“we”与“give”是被动关系(“我们被给更多时间”),用过去分词Given开头作状语。

36. It is strange that he ______ (arrive) so late today.

答案:should arrive

考点:虚拟语气(主语从句)。“It is
strange/important/necessary + that从句”,从句用“(should) + 动词原形”,should可省略。

37. The book ______ cover is red is mine.

答案:whose

考点:定语从句。先行词“the book”与“cover”是所属关系(“书的封面”),用关系代词whose(= of which the cover)。

38. We ______ (have) dinner when the telephone rang.

答案:were having

考点:时态(过去进行时+when)。“rang”是过去瞬间动作,主句表“当时正在做的事”,用过去进行时(were having),主语we用were。

39. He is so lazy that he never ______ (help) his mother with housework.

答案:helps

考点:时态(一般现在时)。“never”表习惯性动作,用一般现在时;主语he是第三人称单数,help加s。

40. It is high time that we ______ (take) action to protect the environment.

答案:took/should take

考点:虚拟语气(It is high time that从句)。从句用“过去式”或“should + 动词原形”,should不可省略。

41. The story ______ (tell) by the old man made all of us laugh.

答案:told

考点:非谓语动词(过去分词作定语)。“story”与“tell”是被动关系(“被讲述的故事”),用过去分词told作后置定语。

42. I wonder if you ______ (mind) my opening the window.

答案:mind

考点:时态(一般现在时)。“wonder”表现在的疑问,从句用一般现在时;主语you用原形mind。

43. By the time he was 10, he ______ (learn) to play the piano.

答案:had learned

考点:时态(过去完成时)。“by the time + 过去时从句(was 10)”,主句用过去完成时(had done),表“到10岁时已学会”。

44. ______ (luck), he passed the exam successfully.

答案:Luckily

考点:副词(词性转换)。修饰整个句子“passed the exam”,用副词Luckily(形容词lucky的副词形式),句首首字母大写。

45. The girl with ______ I went shopping yesterday is my classmate.

答案:whom

考点:定语从句(介词+关系代词)。先行词“the girl”在从句中作“with”的宾语,指人,用whom(不可用who/that)。

46. He would rather ______ (stay) at home than go out on rainy days.

答案:stay

考点:非谓语动词(固定搭配)。“would rather do sth. than do sth.”表“宁愿做……而不愿做……”,后接动词原形。

47. A lot of money ______ (spend) on books by him every year.

答案:is spent

考点:语态(一般现在时的被动)。“money”与“spend”是被动关系,“every year”用一般现在时,money不可数,用is spent。

48. ______ (know) basic English is necessary for most jobs.

答案:Knowing

考点:非谓语动词(动名词作主语)。句子缺少主语,用动名词Knowing(= To know,不定式也可,但动名词更常用)。

49. She asked me ______ I could help her with her math.

答案:if/whether

考点:宾语从句。从句表“是否能帮忙”,用if或whether引导,二者可互换(句末或有or not时用whether)。

50. The harder you work, the ______ (much) progress you will make.

答案:more

考点:形容词比较级(固定结构)。“the + 比较级,the + 比较级”,much的比较级是more。

51. The building ______ (build) now will be a hospital.

答案:being built

考点:非谓语动词(现在分词的被动式作定语)。“building”与“build”是被动关系,“now”表“正在被建”,用“being + 过去分词”。

52. I have no idea ______ he will come or not.

答案:whether

考点:宾语从句。“or not”与whether连用(“whether…or not”),if不能与or not直接连用。

53. They ______ (work) in this factory for ten years.

答案:have worked

考点:时态(现在完成时)。“for ten years”表从过去持续到现在的时间段,用现在完成时(have/has done),主语they用have。

54. ______ it rains tomorrow, we will stay at home.

答案:If

考点:条件状语从句。表“如果明天下雨”,用if引导条件句,“主将从现”;句首首字母大写。

55. The teacher told us that the earth ______ (go) around the sun.

答案:goes

考点:时态(宾语从句中的客观真理)。客观真理用一般现在时,不受主句过去时“told”影响;earth是单数,go加es。

56. He is used to ______ (get) up early in the morning.

答案:getting

考点:非谓语动词(be used to的用法)。“be used to doing sth.”表“习惯于做某事”;“used to do”表“过去常常做某事”,结合“is”用getting。

57. The book is worth ______ (read) again.

答案:reading

考点:非谓语动词(固定搭配)。“be worth doing sth.”表“值得做某事”,用主动形式表被动含义。

58. The girl ______ father is a doctor wants to be a nurse.

答案:whose

考点:定语从句。先行词“the girl”与“father”是所属关系(“女孩的父亲”),用关系代词whose。

59. We ______ (finish) the work by 6 o’clock this afternoon.

答案:will have finished

考点:时态(将来完成时)。“by 6 o’clock this afternoon”表“到今天下午6点(将来时间)”,用将来完成时(will have done)。

60. It is important that we ______ (keep) quiet in the library.

答案:(should) keep

考点:虚拟语气(主语从句)。“It is important + that从句”,从句用“(should) + 动词原形”,should可省略。

61. ______ (not be) late for class again, or the teacher will be angry.

答案:Don’t be

考点:祈使句的否定式。“be late”是系表结构,否定祈使句用“Don’t + be”。

62. The man ______ we met yesterday is a famous writer.

答案:whom/who/that

考点:定语从句。先行词“the man”在从句中作宾语,指人,可用whom/who/that(可省略)。

63. By next year, he ______ (live) in this city for 20 years.

答案:will have lived

考点:时态(将来完成时)。“by next year”表“到明年(将来时间)”,用将来完成时(will have done),表持续20年。

64. She is interested in ______ (collect) stamps.

答案:collecting

考点:非谓语动词(固定搭配)。“be interested in”中“in”是介词,后接动名词(collecting)。

65. The reason ______ he gave for being late was not true.

答案:that/which

考点:定语从句。先行词“the reason”在从句中作“gave”的宾语(“他给出的理由”),用关系代词that/which(可省略);若作状语则用why。

66. If I ______ (know) the answer, I would tell you.

答案:knew

考点:虚拟语气(非真实条件句)。表与现在事实相反,从句用“if + 主语 + 过去式”,know的过去式是knew。

67. Many students ______ (invite) to the party last night.

答案:were invited

考点:语态(一般过去时的被动)。“students”与“invite”是被动关系,“last night”用一般过去时,主语复数用were invited。

68. ______ (walk) along the street, I met an old friend of mine.

答案:Walking

考点:非谓语动词(现在分词作状语)。逻辑主语“I”与“walk”是主动关系(“我走路时”),用现在分词Walking开头作伴随状语。

69. He speaks English ______ (well) than his brother.

答案:better

考点:副词比较级。“than”是比较级标志,well的比较级是better(不规则变化)。

70. I hope ______ (see) you soon.

答案:to see

考点:非谓语动词(hope的用法)。“hope to do sth.”表“希望做某事”,hope后不接“sb. to do”,只能接不定式或从句。

71. The little boy ______ (cry) because he couldn’t find his mother.

答案:was crying

考点:时态(过去进行时)。“couldn’t find”是过去时,表“当时正在哭”,用过去进行时(was crying),主语boy用was。

72. The film ______ we are going to see tonight is a comedy.

答案:that/which

考点:定语从句。先行词“the film”在从句中作“see”的宾语,用关系代词that/which(可省略)。

73. He has been ill since he ______ (come) back from abroad.

答案:came

考点:时态(since引导的从句)。“since”后接一般过去时从句,主句用现在完成时(has been ill),come的过去式是came。

74. ______ (not smoke) in public places, it’s against the rules.

答案:Don’t smoke

考点:祈使句的否定式。祈使句否定以“Don’t + 动词原形”开头,表禁止。

75. The problem ______ (discuss) at the meeting now is very serious.

答案:being discussed

考点:非谓语动词(现在分词的被动式作定语)。“problem”与“discuss”是被动关系,“now”表“正在被讨论”,用“being + 过去分词”。

76. My father told me that practice ______ (make) perfect.

答案:makes

考点:时态(宾语从句中的谚语/真理)。“practice makes perfect”是谚语,表客观真理,用一般现在时;practice是不可数名词,谓语用单数。

77. A new bridge ______ (build) over the river now.

答案:is being built

考点:语态(现在进行时的被动)。“now”用现在进行时,“bridge”与“build”是被动关系,用“is being + 过去分词”。

78. ______ there any books on the desk?

答案:Are

考点:主谓一致。“books”是复数名词,be动词用are;句首首字母大写。

79. She sings as ______ (beautiful) as a professional singer.

答案:beautifully

考点:副词原级。“as + 副词原级 + as”修饰动词“sings”,beautiful的副词是beautifully。

80. I wish I ______ (know) the truth yesterday.

答案:had known

考点:虚拟语气(wish从句)。“yesterday”表与过去事实相反,从句用“had + 过去分词”,know的过去分词是known。

81. The woman ______ is wearing a blue coat is my aunt.

答案:who/that

考点:定语从句。先行词“the woman”在从句中作主语,用关系代词who/that(不可省略)。

82. By the end of last month, they ______ (finish) the work.

答案:had finished

考点:时态(过去完成时)。“by the end of last month”表“到上个月月底(过去时间)”,用过去完成时(had done)。

83. It is said that a new film ______ (show) at the cinema next week.

答案:will be shown

考点:语态(一般将来时的被动)。“next week”用一般将来时,“film”与“show”是被动关系(“被放映”),用will be shown。

84. He spent three days ______ (finish) the report.

答案:finishing

考点:非谓语动词(固定搭配)。“spend + 时间 + (in) doing sth.”,后接动名词finishing。

85. The reason ______ she cried was that she lost her new bag.

答案:why

考点:定语从句。先行词“the reason”在从句中作原因状语(“她哭的原因”),用关系副词why。

86. ______ (study) English well, and you will have more chances.

答案:Study

考点:祈使句。“祈使句 + and + 陈述句”结构,祈使句以动词原形开头。

87. This is the best film ______ I have ever seen.

答案:that
考点:定语从句。先行词被“the best”最高级修饰,关系代词只能用that(不可省略)。

88. He suggested that we ______ (start) early tomorrow morning.

答案:(should) start
考点:虚拟语气(suggest从句)。“suggest”表“建议”时,从句用“(should) + 动词原形”,should可省略。

89. The child is afraid of ______ (dark).

答案:darkness
考点:名词(词性转换)。“be afraid of”后接名词,dark是形容词,名词形式是darkness(“黑暗”)。

90. If I ______ (have) enough money, I would buy a new car.

答案:had
考点:虚拟语气(非真实条件句)。表与现在事实相反,从句用“if + 主语 + 过去式”,have的过去式是had。

91. The meeting ______ (hold) yesterday was very successful.

答案:held
考点:非谓语动词(过去分词作定语)。“meeting”与“hold”是被动关系,“yesterday”表过去,用过去分词held表“已被举行”。

92. I don’t forget ______ (turn) off the lights when I leave the room.

答案:to turn
考点:非谓语动词(forget的用法)。“forget to do sth.”表“忘记要做某事”(未做);“forget doing”表“忘记做过某事”(已做),结合“leave”用to turn。

93. A number of students ______ (be) absent from class yesterday.

答案:were
考点:主谓一致。“a number of + 复数名词”表“许多学生”,作主语时谓语用复数;“yesterday”用一般过去时,用were。

94. He told me that he ______ (see) the film twice.

答案:had seen
考点:时态(宾语从句的时态一致)。主句“told”是过去时,从句“twice”表“过去的过去已完成”,用过去完成时(had seen)。

95. ______ (give) the chance, I will try my best to do the job.

答案:Given
考点:非谓语动词(过去分词作状语)。逻辑主语“I”与“give”是被动关系(“被给予机会”),用过去分词Given开头作条件状语。

96. It is natural that he ______ (want) to go home.

答案:should want
考点:虚拟语气(主语从句)。“It is natural + that从句”,从句用“(should) + 动词原形”,should可省略。

97. The book ______ pages are yellow is very old.

答案:whose
考点:定语从句。先行词“the book”与“pages”是所属关系(“书的页码”),用关系代词whose(= of which the pages)。

98. We ______ (watch) TV when someone knocked at the door.

答案:were watching

考点:时态(过去进行时+when)。“knocked”是过去瞬间动作,主句表“当时正在看电视”,用过去进行时(were watching),主语we用were。

99. He is such a kind man that he always ______ (help) others.

答案:helps
考点:时态(一般现在时)。“always”表习惯性动作,用一般现在时;主语he是第三人称单数,help加s。

100. It is time that we ______ (go) to bed.

答案:went/should go
考点:虚拟语气(It is time that从句)。从句用“过去式”或“should + 动词原形”,表“该做某事了”,should不可省略。

相关信息
各年级视频辅导入口